Ονομάζεται έτσι επειδή χρησιμοποιείται ένα είδος χρωστικής (dye) για να παραχθεί το απαραίτητο μήκος κύμματος που χρειαζόμαστε για να έχουμε μια αποτελεσματική θεραπεία στις βλάβες που στοχεύουμε.

Είναι ένα laser το οποίο το χειρίζονται αποκλειστικά ιατροί και έχει εφαρμογές στην θεραπεία δερματικών βλαβών που έχουν σαν κύριο χρώμα το κόκκινο ,το οποίο οφείλεται συνήθως στην πλούσια αγγείωση τους.

Οι πιο κοινές βλάβες που αντιμετωπίζουμε με αυτό τον τύπο laser είναι οι παρακάτω: Ευρυαγγείες, κυρίως προσώπου, Αγειακές δυσπλασίες, Αιμαγγειώματα, Cherry Αιμαγγειώματα, Μυρμηκίες, Ποικιλόδερμα του Civatte, Πυογόννα κοκκιώματα κ.α.

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει απο τον τύπο της βλάβης που έχουμε σαν στόχο, το μέγεθος της, την ανατομική της θέση και τον τύπο δέρματος του ασθενούς. Κάποιες φορές μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση τοπικής αναισθησίας αλλά δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Μετά το τέλος της θεραπείας ενδέχεται να υπάρχουν στην περιοχή της θεραπείας κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές) η οποίες αποδράμουν σε διάστημα 15 ημερών.

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο laser και η χρήση του απαιτεί εμπειρία και σωστή κλινική διάγνωση της βλάβης που πρόκειται να θεραπευτεί με αυτό απο τον ιατρό που το χρησιμοποιεί.