Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται από την δεκαετία του ’70 με μεγάλη επιτυχία από τον ευρύτερο ιατρικό κόσμο (οφθαλμίατροι, νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ουρολόγοι) αλλά είναι η χρήση της από τους δερματολόγους στο χώρο της αισθητικής που την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή.

Η λειτουργία της βασίζεται στη διακοπή – μείωση της συσπατικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης, ενισχύοντας τη δράση των ανταγωνιστών μυών. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι ένα χωρίς ή με πολύ λιγότερες ρυτίδες, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο.

Τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της τεχνικής των ενέσεων Β.Τ.  η πολύ καλή γνώση των ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου και η εξοικίωση των έμπειρων δερματολόγων με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου έχουν τελειοποιήσει τη μέθοδο και φυσικά τα αποτελέσματα. Αποτελέσματα τα οποία δεν αργούν να φανούν και ολοκληρώνονται εντος 15 ημερών. Η φυσικότητα, η αρμονία και η διάρκεια του αποτελέσματος, αποτελούν παραμέτρους, που μόνο έμπειροι ιατροί  μπορούν να εγγυηθούν.

Νεότερα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το Βotox δεν έχει ηλικία και λειτουργεί ως πρόληψη στη δημιουργία στατικών ρυτίδων (άτομα με κληρονομικό ιστορικό βαθειών ρυτίδων έκφρασης ) και ως θεραπεία λέπτυνσης -μείωσης  του βάθους των ήδη σχηματισμένων ρυτίδων μετά από τακτικές εφαρμογές.