Η αποτρίχωση με Laser, είναι μια πράξη αισθητικής ιατρικής η οποία περιλαμβάνει την χρήση Laser για την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από το γυναικείο ή ανδρικό σώμα.

Είναι η πλέον διαδεδομένη πράξη αισθητική ιατρικής, πρόκειται για μια εντελώς ακίνδυνη διαδικασία αν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και το προσωπικό που την εκτελεί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. ορμονική ανισορροπία) ή αν η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα προκαλεί συναισθηματική φόρτιση στην/στον έφηβο μπορεί να εξεταστεί τον ενδεχόμενο να γίνει έναρξη των συνεδριών και σε μικρή ηλικία. Αυτό γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό και κατόπιν συναίνεσης του κηδεμόνα.

Οι πιο διαδεδομένες περιοχές του σώματος όπου εφαρμόζεται η θεραπεία είναι:

  • πρόσωπο,
  • μασχάλες
  • η περιοχή του bikini
  • πόδια (γάμπες, μηροί)
  • στήθος
  • πλάτη

Η δράση του Laser είναι εκλεκτική, εκπέμπει σε ένα μήκος κύματος που απορροφάται από το μαύρο χρώμα και όχι από άλλες δομές του δέρματος. Η μελανίνη που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον τριχικό θύλακα αποτελεί τον στόχο της θεραπείας, έτσι παράλληλα με την καταστροφή της μελανίνης προκαλείται καταστροφή των κυττάρων που γεννούν και τρέφουν την τρίχα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με την πάροδο των συνεδριών η τρίχα να αποδυναμώνεται και σταδιακά να πάψει να εκφύεται.

Η παραπάνω εκλεκτική δράση του Laser είναι η εξήγηση γιατί αυτή η πράξη είναι εντελώς ασφαλής για το δέρμα αλλά και τον υπόλοιπο οργανισμό.

Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται δεν μπορεί να προβλεφθεί, απλά μπορεί να αναφερθεί ότι ορισμένες περιοχές αποτριχώνονται πιο εύκολα σε σχέση με άλλες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της θεραπείας είναι το χρώμα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος, τυχόν ορμονικές παθήσεις (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) αλλά και η συνέπεια με την οποία προσέρχεται η/ο ασθενής για την εκτέλεση των θεραπειών.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά πρέπει να αναφερθούν από τον ιατρό πριν την έναρξη της θεραπείας είναι ο παροδικός αποχρωματισμός του δέρματος, οίδημα που μπορεί διαρκέσει λίγες ημέρες και κατά τόπους μικρές εκχυμώσεις που διαρκούν λιγότερο από δέκα ημέρες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Το Laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλους τους τύπους δέρματος και τριχοφυΐας;

Η αποτρίχωση με Laser δεν είναι για όλους. Η βασική προϋπόθεση είναι το χρώμα της τρίχας να είναι πιο σκούρο από το χρώμα του δέρματος. Επιπρόσθετα, άτομα με πολύ σκούρα επιδερμίδα, ή μαυρισμένα από τον ήλιο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, επειδή η επιδερμίδα τους απορροφά μεγάλη ποσότητα ενέργειας και κινδυνεύουν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επίσης, οι πολύ ανοιχτόχρωμες τρίχες, δεν απαντούν καλά, ή απαντούν αργά στη θεραπεία, οι δε λευκές καθόλου.

2. Τι θα κοστίσει το Laser;

Το κόστος της κάθε συνεδρίας εξαρτάται από την περιοχή (επιφάνεια – αρ. Βολών – χρόνος) που θα γίνει η θεραπεία. Μία ενημερωτική επίσκεψη είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της τιμής.

3. Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοσθεί το Laser;

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές είναι το πρόσωπο, το άνω χείλος, ο λαιμός, το στήθος, οι παρειές, τα χέρια, οι μασχάλες, η πλάτη, το μπικίνι και τα πόδια.

4. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι γίνεται μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας μετά από κάθε θεραπεία. Το FDA έχει εγκρίνει διαφόρους τύπους Laser για την μόνιμη μείωση της τριχοφυΐας. Τα αποτελέσματα του Laser είναι αθροιστικά, δηλαδή όσο περισσότερες είναι οι συνεδρίες, τόσο μονιμότερα είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, όμως, να προβλεφθεί πόσες συνεδρίες ακριβώς θα χρειασθούν, διότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και τα αποτελέσματα μπορούν να διαφέρουν.