Το Peeling είναι μια ανώδυνη αισθητική επέμβαση, που περιλαμβάνει τη εφαρμογή στο δέρμα χημικών ουσιών, με σκοπό την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την νεαροποίηση της επιδερμίδας. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 15-20’ της ώρας.

Συνήθως τα Peelings εφαρμόζονται στο πρόσωπο, αλλά μπορούν να έχουν επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και σε άλλες περιοχές με προβλήματα φωτογήρανσης, υπερμελαγχρώσεων ή ρυτίδων όπως είναι τα χέρια ή το γυναικείο ντεκολτέ.

Τα Peelings έχουν διάφορα στάδια-βαθμίδες, έτσι το ποια ουσία θα χρησιμοποιηθεί καθώς και ο χρόνος παραμονής της στο δέρμα αποφασίζεται από τον ιατρό ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, τον τύπο του δέρματος του ασθενούς αλλά και το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Πιο διαδεδομένα είναι τα Peeling γλυκολικού ή και σαλικυλικού οξέος, που γίνονται με εφαρμογή οξέων στην επιδερμίδα για περίπου τρία έως πέντε λεπτά με σκοπό την απομάκρυνση των κερατινοκυττάρων (αποκαλούνται και νεκρά κύτταρα) ούτως ώστε να πετύχουμε πιο λαμπερό υγιές δέρμα, χωρίς ατέλειες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική τα Peelings αποκαλούνται και lunch break therapies..!

Είναι η πιο ανώδυνη αντιγηραντική θεραπεία, με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά 15 ημέρες, μέχρι να αποκτήσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως γίνονται 4 εως 8 συνεδρίες.

Με τα Peelings αντιμετωπίζονται ή προλαμβάνονται εξάρσεις ακμής, ήπια σημάδια από ακμή, οι λεπτές ρυτίδες στο πρόσωπο, το λαιμό και το decollete, αχνές κηλίδες από τον ήλιο, το θαμπό και φωτογηρασμένο δέρμα.

Τα Peelings αυξάνουν την ικανότητα του δέρματος να κατακρατά νερό από την κυκλοφορία, μειώνουν σταδιακά την παραγωγή σμήγματος, έχουν τοπική αντιμικροβιακή δράση και μειώνουν τους κλειστούς σμηγματογόνους πόρους.

Η απολέπιση που προκαλούν είναι σε κυτταρικό επίπεδο έτσι ουσιαστικά περνά απαρατήρητη και ολοκληρώνεται σε 5 έως 7 ημέρες.

Πιο επεμβατικές θεραπείες με Peelings όπως είναι το τριχλωροξικό οξύ (TCA) σε διάφορες συγκεντρώσεις γίνονται σε μεγαλύτερα διαστήματα, όπως 2 μήνες, η μία από την άλλη και απαιτούν ειδικό χειρισμό από τον ιατρό καθώς και μεγαλύτερη προσοχή από τον ασθενή στην μετά την θεραπεία περίοδο. Η θεραπεία είναι πιο επώδυνη από αυτή των επιφανειακών Peelings και γίνεται σε ασθενείς με έντονα προβλήματα ουλών ακμής ή φωτογήρανσης. Η πιθανότητα κάποιων προσωρινών παρενεργειών αυξάνεται με αυτές τις θεραπείες και για αυτό πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους δερματολόγους σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς. Εδώ υπάρχει και σημαντικός χρόνος αποθεραπείας από μια εβδομάδα έως 15 ημέρες.

Συνήθως πριν την εφαρμογή γίνεται μια προετοιμασία από τον ασθενή στο σπίτι έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση της ουσίας στο δέρμα έχοντας έτσι το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μετά την θεραπεία ο ασθενής, ανάλογα με την θεραπεία που εφαρμόστηκε, θα πρέπει να αποφύγει την ηλιακή έκθεση για κάποιο χρονικό διάστημα κάνοντας χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας.