Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική ιατρική για τη διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι είναι το υαλουρονικο οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον συνδετικό ιστό, στο υγρό που περιβάλλει τον οφθαλμό, στο αρθρικό υγρό και φυσικά στο δέρμα.
Είναι μια υδρόφιλη ουσία που μπορεί να κατακρατά μεγάλες ποσότητες νερού  ( μέχρι και 1000 φορές το βάρος του ) , έτσι ο ρόλος του είναι να συγκρατεί νερό στο δέρμα και να το βοηθά να διατηρεί τον όγκο και την ελαστικότητά του. Μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, είτε μέσω της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ( ρύπανση, ηλιακή ακτινοβολία ) το υαλουρονικό οξύ αποδομείται–καταστρέφεται , με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο του  και να εμφανίζονται ρυτίδες.
Εδώ ακριβώς έρχεται η εφαρμογή των εμφυτευμάτων υαλουρονικού στην αισθητική δερματολογία για την διόρθωση των ρυτίδων του προσώπου.

Διάρκεια αποτελέσματος

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως δεν είναι μόνιμα.  Είναι υποαλλεργικά προιόντα βιοτεχνολογίας τα οποία από την στιγμή που θα εμφυτευθούν στο δέρμα αρχίζει και η αποδόμησή τους. Εχουν μια μέση διάρκεια από 9 έως 15 μήνες, ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού, την ηλικία του ασθενή και την περιοχή της έγχυσης. Ενδείκνυνται για την διόρθωση ατελειών του περιγράμματος του προσώπου, για ουλές ακμής, για τις ρινοπαρειακές και ρινοχειλικές αύλακες, για τις περιστοματικές ρυτίδες (ρυτίδες καπνιστή), τη διαμόρφωση των χειλιών, των ζυγωματικών, των παρειών, καθώς και για την βελτίωση των περιοφθαλμικών ρυτίδων.

Διαδικασία

Η έγχυση γίνεται ενδοδερμικά, στο άνω-μέσω ή βαθύτερο στρώμα του χορίου ή ακόμα και στο ανώτερο στρώμα του υποδόριου ιστού , ανάλογα το είδος του υλικού που χρησιμοποιείται και το βάθος της ρυτίδας που θέλουμε να διορθώσουμε. Η θεραπεία διαρκεί από 15 λεπτά έως 1 ώρα ανάλογα την έκταση της περιοχής που θέλουμε να δουλέψουμε και γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς. Είναι δυνατή η χρήση τοπικών αναισθητικών σκευασμάτων, που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία του ασθενή (π.χ στη διαμόρφωση χειλιών) αν και τις περισσότερες φορές δεν κρίνεται απαραίτητη. Μετά το τέλος της θεραπείας ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται κυρίως με την έγχυση του εμφυτεύματος και περιλαμβάνουν τοπικό ερεθισμό , οίδημα , άλγος , εκχύμωση, αλλά τις περισσότερες φορές υποχωρούν εντός 2 – 3 ημερών.

Αντενδείξεις

Η χρήση εμφυτευμάτων υαλουρονικού αντενδείκνυται:

  1. σε άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών
  2. σε εγκυμοσύνη
  3. κατά την γαλουχία
  4. σε περιοχές με φλεγμονή ή λοίμωξη ή ερπητική προσβολή
  5. όταν υπάρχει ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων
  6. σε ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος ή λήψης αντιπηκτικών θεραπειών.