Οι σπίλοι,κοινώς ελιές, αποτελούν την κλινική έκφανση καλοήθους πολλαπλασιασμού μελανοκυττάρων στο δέρμα μας. Είναι συνήθως μικρές καφέ κηλίδες ή επάρματα του δέρματος που κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα μας με τον ερχομό μας στην ζωή, είτε εμφανίζονται αργότερα στην πορεία των ετών. Μπορεί να είναι επίπεδοι, είτε επηρμένοι και μπορούν να έχουν πολλαπλή μορφολογία στην εμφάνιση τους. Μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: στους εκ γενετής (συγγενείς σπίλους) και στους επίκτητους, οι οποίοι εμφανίζονται στη πορεία της ζωής του ατόμου.

Η παρακολούθηση των σπίλων και η καταγραφή των πιθανών αλλαγών τους, αποτελεί σημαντικό κομμάτι, στην πρόληψη για την ανάπτυξη ενός απο τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου, αυτόν του μελανώματος. Οποιαδήποτε αλλαγή, στο χρώμα, στην εμφάνιση, στο σχήμα ή στις διαστάσεις ενός σπίλου, αποτελεί λόγω επίσκεψης στον δερματολόγο, για την κλινική εξέταση του σπίλου και την εκτίμηση-καταγραφή αυτών των αλλαγών.

Επίσης η εμφάνιση ενός σπίλου που δεν υπήρχε καθώς και η γρήγορη ανάπτυξη  του (διπλασιασμός-τριπλασιασμός μεγέθους σε μικρό χρονικό διάστημα) είναι ένας λόγος που θα πρέπει να μας οδηγήσει στον φακό του δερματολόγου για την εξέταση του.

Εάν κριθεί απο τον δερματολόγο ότι ενας σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί, αυτό γίνεται με χειρουργική εκτομή,με χρήση τοπικής αναισθησίας και αποστολή του σπίλου για ιστοπαθολογική εξέταση. Τα ράμματα που τοποθετούνται κατά την εκτομή, αφαιρούνται σε διάστημα περίπου δέκα ημερών.   Το ίδιο διάστημα περίπου,δέκα ημέρες,απαιτείται και για την παραλαβή του αποτελέσματος απο τον ιστοπαθολόγο.

Στην χώρα μας, δυστυχώς, υπάρχει η προκατάληψη ότι τους σπίλους-ελιές δεν πρέπει να τους αφαιρούμε. Αυτή η άποψη έχει κοστίσει την ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας και είναι κάτι που θα πρέπει να σταματήσει μέσα απο την σωστή ενημέρωση του κοινού. Οποιοσδήποτε σπίλος-ελιά αφαιρείται, παύει να είναι επικίνδυνος για εμάς. Αντίθετα αν αφήσουμε στο δέρμα μας μια ελιά, που έχει άτυπα χαρακτηριστικά, μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς στο μέλλον.

Παρότι το μελάνωμα όπως είπαμε είναι ένας επιθετικός καρκίνος η θεραπεία του, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να είναι πολύ απλή και οριστική σε σχέσεις με άλλες κακοήθειες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μια εκτίμηση, απο δερματολόγο, των ελιών μας είναι αρκετή για να νιώσουμε ασφαλείς και να μην κινδυνεύουμε.