Τα ξανθελάσματα είναι μια πάθηση στην οποία υπάρχει εναπόθεση λίπους κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Είναι μια αρκετά κοινή πάθηση ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και σε ενήλικες με αυξημένα επίπεδα λιπιδιών αίματος.

Ποικίλουν σε μέγεθος, μερικά είναι πολύ μικρά ενώ κάποια άλλα μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα αλλά η πιο συχνή εντόπιση τους είναι στους αγκώνες, στα γόνατα και στα χέρια. Η εμφάνιση τους , σε μικρό ποσοστό, μπορεί να είναι σημάδι έναρξης μιας νόσου στην οποία τα λιπίδια αίματος  είναι αυξημένα όπως ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η οικογενειακή υπερχολιστεριναιμία και η κίρρωση του ήπατος.

Τα ξανθελάσματα των βλεφάρων είναι ένας πολύ κοινός τύπος ξανθελασμάτων τα οποία μπορεί να εμφανιστούν χωρίς την ύπαρξη αυξημένων λιπιδίων στο αίμα ή κάποιας άλλης υποκείμενης νόσου. Η κληρονομικότητα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση τους.

Συνήθως είναι επίπεδες βλάβες με κίτρινη-ωχρή απόχρωση με σαφή περιγεγραμμένα όρια και το σχήμα τους είναι συνήθως στρογγυλό ή ελλειπτικό, η πιο συχνή θέση εντόπισης τους είναι στον έσω κανθό των ματιών και κοντά στην μύτη. Μπορεί να εμφανιστούν συμμετρικά στο άνω και κάτω βλέφαρο και των δύο ματιών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και μία βλάβη μόνη της σε ένα σημείο των βλεφάρων.

Έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος και να εγκαθίστανται μόνιμα, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα πόνου ή κάποιας άλλης ενόχλησης και η αφαίρεση τους γίνεται για αισθητικούς λόγους.

Η αφαίρεση των ξανθελασμάτων από το άνω ή κάτω βλέφαρο γίνεται με χρήση Laser CO2 . Αφού γίνει τοπική αναισθησία με έγχυση ξυλοκαίνης ή με τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας, οι ανεπιθύμητες αυτές βλάβες εξαχνώνονται με το Laser. Η όλη διαδικασία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος δεν διαρκεί παραπάνω από 15-20 λεπτά. Το Laser CO2 μας προσφέρει ακρίβεια και βοηθάει στην πλήρη αφαίρεση των βλαβών με το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Τα βλέφαρα έχουν πάρα πολύ καλή δυνατότητα επούλωσης έτσι μέσα σε λίγες ημέρες, με την χρήση ειδικής αναπλαστκής-επουλωτικής κρέμας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως σημάδι.