Το 90-100% των κονδυλωμάτων προκαλούνται απο τα στελέχη 6 και 11 του ιού HPV , πρόκειται για στελέχη χαμηλού κινδύνου έτσι δεν συμβάλλουν στην δημιουργία καρκίνου.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σχετικά εύκολη και δεν προβληματίζει έναν δερματολόγο καθώς τις περισσότερες φορές οι βλάβες είναι ορατές με γυμνό μάτι χωρίς να απαιτείται η χρήση μεγεθυντικού φακού.

Ο ασθενής με κονδυλώματα θα πρέπει να ελεγχθεί και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ίσως να πρέπει να παραπεμφθεί σε γαστρεντερολόγο, για  προληπτική ορθοσκόπηση, εάν υπάρχουν βλάβες στον πρωκτό.

Η θεραπεία και απομάκρυνση των βλαβών των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει με χρήση κρυοθεραπείας, διαθερμίας ή laser CO2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τοπική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τους, είτε πριν την θεραπεία με τις παραπάνω μεθόδους, για να μικρύνει ο όγκος των βλαβών, είτε μετά, για την αντιμετώπιση εστιών που δεν είναι ορατές κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Οι υποτροπές στις λοιμώξεις των κονδυλωμάτων δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Ο ιός μπορεί να παραμείνει στο δέρμα μετά το τέλος της θεραπείας και να ενεργοποιηθεί ξανά στο μέλλον δημιουργώντας νέες βλάβες.

Ο σεξουαλικός σύντροφος του ασθενούς με κονδυλώματα, πρέπει να ελεγχθεί και αυτός από δερματολόγο, ή και γυναικολόγο αν πρόκειται για γυναίκα, για το αν έχει βλάβες που οφείλονται στον ιό. Αν δεν έχει, δεν σημαίνει ότι δεν είναι φορέας του ιού αλλά ο οργανισμός του έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό το οποίο δεν έχει αφήσει τον ιό να εξελιχθεί.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα ο ασθενής παραμένει μεταδοτικός μετά την απομάκρυνση των βλαβών από τον δερματολόγο.

Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα και την βαρύτητα νέων υποτροπών, έτσι συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος στους ασθενείς με κονδυλώματα.

Η χρήση του προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή δεν προφυλάσσει πλήρως από τον ιό παρά μόνο την περιοχή που καλύπτει στο πέος.